TRŽIŠTE MAZIVA NA BALKANU

Balkansko tržište maziva se se značajno smanjilo u poslednjih nekoliko godina. Ne samo da je ekonomija doživjela posrnuće nego je i priliv uveženih proizvoda bio manji, praćen smanjenjem tržišnih cijena, a samim tim i smanjenim profitom za proizvodjače i distributere.

Od 2008 do 2013 godine, regionalno tržište je imalo godišnju stopu pada od 14%. Od 2013 godine je doživjelo blagi porast od 1.6% svake godine, rekla je Zorica Davidovic, šef Bargos Loa konsaltinga, sa sedištem u Beogradu, u intervjuu za Lubes’n’greases, renomirani časopis za maziva i masti.

U prošlosti, maziva su smatrana za visoko-profitabilne proizvode, a sada su postali roba u kojoj isključivo visoko specijalizovani i fleksibilni proizvodjači mogu da ostanu u dinamičnoj tržišnoj utakmici.

Vodeći regionalni proizvođači maziva su Nis i Fam iz Srbije, TEHNOSINT i Optima iz Bosne i Hercegovine, Ina iz Hrvatske, Olma iz Slovenije i Makpetrol iz Makedonije. Ove kompanije su prebrodile teška vremena tokom prethodnih ratnih zbivanja, te težak ekonomski period i krizu.

Srbija je najveće tržište za maziva na prostoru bivše Jugoslavije. Srbija kao država je trošila oko 100 000 tona maziva krajem 1980ih. U naredne dvije decenije, potražnja je opala na 45 000 tona, rekli su u Bargos Loa, navodeći podatke iz privredne komore.

Izdvajamo dio iz teksta gdje se navodi da je Tehnosint je srednje preduzeće sa 50 zaposlenih i proizvodnju sa kapacitetom od 15 000 tona godišnje. Prema statističkim podacima iz 2014-e godine najmodernija fabrika u regionu za proizvodnja maziva, locirana u Laktašima, je proizvela 3.500 tona gotovih proizvoda.

Više informacija u izvornom dokumentu.